Biefstuk klaarmaken is nog nooit zo makkelijk geweest

Lees in deze blog precies hoe je makkelijk je biefstuk kunt klaarmaken.

Wat is biefstuk?

Biefstuk is misschien wel de bekendste steak van de koe. Het vlees komt meestal uit de bovenbil van de koe waar de spieren kort zijn. Biefstuk heeft weinig tot helemaal geen vet en is daardoor mager vlees.

De kwaliteit van biefstuk

De kwaliteit van een biefstuk is afhankelijk van allerlei factoren. Het ras van de koe bepaalt bijvoorbeeld hoe mals en smaakvol de biefstuk is, maar misschien nog wel belangrijker zijn de leefomstandigheden van de koe. Hoe meer beweging en natuurlijke voeding de koe heeft gehad, hoe smaakvoller de biefstuk. Naast het ras en leefomstandigheden zorgt het rijpinsgproces bij biefstuk voor de beste smaak en malsheid. Natuurlijke enzymen breken bij een temperatuur van boven de 1 graden Celsius de celwanden van het vlees af, waardoor het mals en zacht van structuur wordt. Daarnaast verdwijnt er door dit proces ook vocht uit het vlees. Hierdoor wordt het vlees intenser en voller van smaak, zoals sommigen dat van vroeger nog gewend zijn.

biefstuk klaarmaken
biefstuk klaarmaken

Biefstuk Bakken

Benodigdheden biefstuk klaarmaken:

  • Aluminiumfolie
  • Koekenpan

Aan de slag:

  1. Ontdooien: Haal de biefstuk uit de vriezer en laat hem ontdooien. Dit kun je doen door de biefstuk de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je minder tijd? Leg de bevroren biefstuk dan in een pan met lauwwarm water, nog verpakt in plastic. Binnen 15 minuten is het vlees ontdooid.
  2. Kamertemperatuur: Haal de biefstuk een half uur voor het bakken uit de verpakking en leg hem op een bord op het aanrecht. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi beide kanten met zout en peper.
  3. Pan Voorverwarmen: Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg een klontje boter en een klein scheutje olie toe. Wacht ongeveer een minuut tot de boter volledig gesmolten is.
  4. Dichtslaan: Leg de biefstuk in de pan en schroei het vlees aan beide kanten dicht door het een halve minuut te bakken tot het bruin is. Dit zorgt ervoor dat de sappen in het vlees blijven.
  5. Vuur Verlagen: Zet het vuur iets lager om te voorkomen dat de boter verbrandt, maar houd het heet genoeg zodat het vlees goed kan bakken. Middelhoog vuur is ideaal.
  6. Boter Basten: Voeg nog een klontje roomboter toe en gebruik een lepel om de gesmolten boter over het vlees te scheppen.
  7. Bak Tijden: Afhankelijk van hoe je je biefstuk wilt, bak je beide zijden nog even door. Voor rare: alleen dichtschroeien is voldoende. Voor medium rare: bak ongeveer 1 minuut per kant. Voor medium: bak ongeveer 2 minuten per kant. Voor doorbakken: bak ongeveer 3 minuten per kant.
  8. Rusttijd: Haal de biefstuk uit de pan en wikkel hem losjes in aluminiumfolie. Laat het vlees nog 5 minuten rusten om de malsheid te behouden.
  9. Bekijk ook een ander lekker recept om gamba pil-pil klaar te maken 👉 Gamba Pil Pil ReceptVergeet ons ook zeker niet te volgen op Facebook & Instagram

    Facebook - Free social media icons 👉👉 HeerlijkeRecepten Facebook

    File:Instagram icon.png - Wikimedia Commons 👉👉 HeerlijkeRecepten Instagram