Dit Is Een Heerlijk Aardbeienjam Recept

Aardbeienjam maken is een heerlijke manier om van het zoete, sappige zomerfruit te genieten, zelfs als het seizoen voorbij is. Hier is een eenvoudig recept om je eigen aardbeienjam te maken:

Ingrediënten:

  • 1 kg rijpe aardbeien, gewassen en ontdaan van de kroontjes
  • 800 g kristalsuiker
  • 1 citroen, het sap en de schil
  • Een beetje boter (optioneel)

Je kunt vaak suiker in jamrecepten vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals honing of ahornsiroop. Hier is een vervangingsrichtlijn:

  • Honing: Vervang elke kop suiker door 3/4 kop honing. Houd er rekening mee dat honing een sterkere smaak heeft dan suiker, dus de jam zal een subtiele honingsmaak hebben.

Let op dat het toevoegen van andere zoetstoffen zoals stevia of erythritol de textuur en houdbaarheid van de jam kan beïnvloeden, dus het is het beste om een bewezen recept te volgen als je van plan bent om deze zoetstoffen te gebruiken

Aardbeienjam Recept
Aardbeienjam Recept

Instructies:

  1. Snijd de aardbeien in kleine stukjes en doe ze in een grote pan. Voeg het sap van de citroen en de citroenschil toe. Het citroensap helpt de jam te geleren en geeft een mooie balans aan de zoetheid.
  2. Voeg de kristalsuiker toe aan de pan met aardbeien en citroen. Roer goed door zodat de suiker gelijkmatig verdeeld is.
  3. Laat het mengsel ongeveer 1 uur staan om de sappen uit de aardbeien te laten trekken. Dit helpt bij het creëren van een smakelijke, dikke jam.
  4. Breng het mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
  5. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur laag en laat je het sudderen. Blijf regelmatig roeren en schuim dat zich vormt, verwijder je met een schuimspaan.
  6. Na ongeveer 20-30 minuten begint de jam dikker te worden. Om te testen of de jam klaar is, kun je een lepel op een koud bord laten vallen. Als het een gelatineachtige consistentie heeft, is het klaar. Als het te dun is, laat het dan nog een paar minuten sudderen.
  7. Als de jam klaar is, haal je de pan van het vuur. Als je wilt, kun je een klein beetje boter toevoegen om eventueel schuim te verwijderen.
  8. Giet de hete jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Laat de potten op hun kop afkoelen om een luchtdichte afdichting te creëren.
  9. Als de jam is afgekoeld, bewaar je deze op een koele, donkere plaats. De jam is nu klaar om van te genieten op toast, pannenkoeken of als aanvulling op desserts!

Deze zelfgemaakte aardbeienjam is niet alleen heerlijk, maar ook vrij van conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen. Geniet van de smaak van de zomer het hele jaar door!

Bekijk hier 1 ander recept om zelf heerlijke abrikozenjam te maken >> Abrikozenjam Recept

Wil jij zelf thuis heerlijke zoete recepten maken? Met dit receptenboek kun je 60 lekkere zoete gerechten thuis maken

Koop het boek hier 👇👇

Vergeet ons ook zeker niet te volgen op Facebook & Instagram

Facebook - Free social media icons 👉👉 HeerlijkeRecepten Facebook

File:Instagram icon.png - Wikimedia Commons 👉👉 HeerlijkeRecepten Instagram