Romige Vanille Crème Brûlée: Een Klassiek Recept voor 4 Heerlijke Toetjes

Crème brûlée is een tijdloze en verfijnde dessertklassieker die indruk maakt met zijn delicate textuur en knapperige karameltop. Hier is een eenvoudig recept om zelf thuis vier porties heerlijke vanille crème brûlée te maken. Volg de stappen en geniet van de luxe smaak en textuur van dit smakelijke dessert.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes slagroom
  • 1 vanilleboon (of 1 theelepel vanille-extract)
  • 5 eidooiers
  • 1/2 kopje fijne kristalsuiker, plus extra voor het karamelliseren
  • Een snufje zout

Stappen:

Stap 1: Bereid de Oven en Bakvormen voor:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Plaats vier vuurvaste schaaltjes of ramekins in een ovenschaal die groot genoeg is om ze te bevatten zonder dat ze elkaar raken.

Stap 2: Verwarm de Slagroom:

  1. Giet de slagroom in een pan op laag vuur. Voeg de vanilleboon toe door deze in de lengte te snijden en de zaadjes eruit te schrapen, voeg zowel de zaadjes als de vanilleboon toe aan de slagroom.
  2. Verwarm de slagroom tot het bijna begint te sudderen. Haal de pan van het vuur en laat de vanilleboon nog enkele minuten trekken.
  3. Verwijder de vanilleboon en gooi hem weg. Als je vanille-extract gebruikt, voeg het dan toe aan de slagroom en roer goed door.

Stap 3: Meng de Eierdooiers en Suiker:

  1. In een kom klop je de eidooiers, fijne kristalsuiker en een snufje zout samen tot het mengsel lichter van kleur wordt en iets dikker.

Stap 4: Combineer de Mengsels:

  1. Voeg geleidelijk de verwarmde slagroom toe aan het eidooiermengsel terwijl je voortdurend roert. Dit helpt om de eieren langzaam op te warmen en te voorkomen dat ze stollen.
Crème Brûlée Recept
Crème Brûlée Recept

Stap 5: Giet en Bak:

  1. Giet het mengsel gelijkmatig in de voorbereide ramekins.
  2. Giet heet water in de ovenschaal, tot ongeveer halverwege de zijkanten van de ramekins. Dit creëert een waterbad dat zorgt voor een gelijkmatige en zachte gaarheid van de crème.
  3. Plaats de ovenschaal voorzichtig in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30-35 minuten, of tot de randen van de crème brûlée zijn gestold maar het midden nog enigszins wiebelig is.

Stap 6: Koelen en Karamelliseren:

  1. Haal de ramekins uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Dek ze daarna af met plasticfolie en laat ze minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
  2. Voor het serveren, bestrooi elke crème brûlée met een dunne en gelijkmatige laag fijne kristalsuiker. Gebruik een keukenbrander om de suiker te karamelliseren tot een knapperige, gouden korst.
  3. Laat de crème brûlée even staan zodat de karamel kan stollen voordat je geniet van dit heerlijke dessert.

Stap 7: Genieten:

  1. Serveer de vanille crème brûlée met de knapperige karamel laag als perfecte afsluiting van een maaltijd. De romige textuur en de delicate smaak zullen zeker indruk maken op je gasten. Eventueel kun je er fruit aan toevoegen zoals besjes.

Deze zelfgemaakte vanille crème brûlée is een sublieme traktatie die gemakkelijk te maken is, maar toch een elegante en luxueuze indruk achterlaat. Of je nu een speciale gelegenheid viert of gewoon jezelf wilt verwennen, deze klassieker is altijd een winnaar.

Deel dit heerlijke recept verder met andere liefhebbers!

Wil jij thuis eclairs maken? Bekijk dan dit heerlijke eclair recept >> Eclairs Recept 

Wil jij zelf thuis heerlijke zoete recepten maken? Met dit receptenboek kun je 60 lekkere zoete gerechten thuis maken

Koop het boek hier 👇👇

Vergeet ons ook zeker niet te volgen op Facebook & Instagram

Facebook - Free social media icons 👉👉 HeerlijkeRecepten Facebook

File:Instagram icon.png - Wikimedia Commons 👉👉 HeerlijkeRecepten Instagram